När Malmöfestivalen frågar besökarna vad som lockar mest står maten högt upp på listan. Bland årets smakupplevelser hittar vi ett flertal lokala pärlor, skånska uppstickare, och en och annan familjär klassiker. Temat mat och hållbarhet tar dessutom ett kliv ut på Gatuscenen, där Malmöprofiler inspirerar till en mer hållbar vardag genom live-coocking och samtal.
Lokala stoltheter med smaker från världen
I år gör flera lokala mataktörer debut på festivalen. Där ibland hittar vi erkända Saltimporten, kantinen från frihamnen som gjort sig kända för sin förstklassiga kombination av smak och estetik. Unikt för Malmöfestivalen, erbjuder de sin tolkning av festivalmat i form av lammkebab samt vegetarisk kebab på Saltimportens vis. Här kommer också profiler från Malmös matscen agera gästkockar i deras matstånd intill lilla Nygatan.
Fler lokala festivaldebutanter finns att vänta. Kärleksgatan 3 lagar sin hantverksravioli, Taste of Congo erbjuder smakrika rätter där fisken står i fokus och Mucho Gusto la Cosina Latina står för klassiska epanadas. Bland de kryddstarka smakupplevelserna finns Etiopiska Ethio Cusine och Taste of Sri Lanka. Till nykomlingarna hör också Folkets Pops som slår sig samman med Love Coffee. Isglass gjord på räddad frukt och lokalt rostat kaffe står på menyn.
– I år har vi ett femtiotal mataktörer där over 75 procent är från Malmö eller Skåne, vilket är jättekul att presentera. Vi vill lyfta det lokala och samtidigt ge våra besökare nya intressanta smakupplevelser, såklart finns det också langos, burgare, köttbullar med mos och alla traditionella sötsaker som är del av den klassiska Malmöfestivalsupplevelsen, säger Jennifer Widmaier, projektledare matområdet.
Nya serveringar utökar matområdet
Vid Malmöscenen presenterats i år en ny uteservering med Kiosko Import i spetsen. Den lundabaserade matverksamheten importerar kvalitetsprodukter från Spanien och Italien och gör sin tolkning av sydeuropeisk streetfood. Ytterligare en nytillkommen uteservering är belägen på lördagsplan vid kulturscenen Manegen. Här finns Slotträdgårdens café som serverar fika, sallader och korv.
Matprofiler inspirerar till mat ur ett hållbarhetsperspektiv
På Gatuscenen fördjupar vi oss i temat miljö och hållbarhet. I ett flertal programpunkter står maten och dess betydelse för en hållbar framtid i fokus. Frågor som “Vad ska vi äta i framtiden?” kommer besvaras och alternativa råvaror ska utforskas. Malmöprofilen Julia Tuvesson (känd genom instagramkontot Tuvessonskan) bjuder in till matlagning på temat klimatsmart mat med lokala råvaror. Aktören bakom temat Blå mat utforskar framtidens mat i form av alger. Med sig har de matkreatören Karin Lei. Den Malmöitiska kocken som genom Instagram fått tusentals följare att upptäcka den kinesiska och taiwanesiska husmanskosten. Mästerkocken Filip Poon medverkar i Hållbar mat från havet med Marint kunskapscenter, där Poon lagar mat på scen.
Att äta efter säsong och ta lärdom av traditionella metoder är Surtantens specialitet. På temat fermentering lär sig besökarna att ta tillvara på råvaror med hjälp av mjölksyrabakterier. Hej Hållbarhet håller i workshops, där bland annat matkollektivet Mylla delar med sig om kunskap kring odling med fröer från baljväxter.
– Mat är en stor del i arbetet för en mer hållbar framtid. På Gatuscenen vill vi inspirera och visa att en ny syn på matlagning och alternativa råvaror är möjlig. Gatuscenen vill komma närmare besökaren och ge känslan av att bjudas in till ett vardagsrum där du är gästen tillsammans med Malmös kulinariska talanger, säger Jennifer Widmaier, projektledare matområdet.
Du hittar hela programmet för Gatuscenen och alla mataktörer på malmofestivalen.se/program.