Klart för grönskande hus i hållbarhetskvarter

I Hyllie växer ett helt nytt kvarter fram med fokus på hållbarhet och delningsekonomi, Embassy of Sharing. I dag sa stadsbyggnadsnämnden ja till bygglovet för en av tomterna där det ska byggas ett spektakulärt kontorshus med butiker, restaurang och plats för kultur. 

Det iögonfallande huset heter Drivbänken och kommer att präglas av grönska. Grönska ska klättra upp på fasaden, utmed de allmänna trapporna och upp till de gemensamma terrasserna. Ett centralt atrium binder ihop terrasserna och blir en mötesplats för besökare och de som arbetar i huset. På taket planeras det för växthus och solceller. 

Restaurangen och två butiker tar plats på bottenplan och på våningen ovanför byggs lokaler för kulturverksamhet.

Embassy of Sharing var det vinnande förslaget i Malmö stads markanvisningstävling för området beläget i hörnet av Hyllie Boulevard och Hyllie Stationstorg. Kvarteret ska genomsyras av FN:s hållbarhetsmål och Agenda 2030 med fokus på låg klimatpåverkan och grönska. Här planeras det för sammanlagt 300 bostäder, kontor, hotell, butiker och restauranger. 

– Embassy of Sharing är ett kreativt exempel på hur vi bygger hållbart och grönt för livet i dag och i framtiden samtidigt som arkitekturen får ta plats. Hållbarhetsperspektivet är en viktig del i arbetet med att bygga en hel stad och det är spännande att se det här kvarteret växa fram, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande. 

– Markanvisningstävlingar är ett fantastiskt exempel på hur vi kan involvera näringslivet och andra aktörer i utvecklingen av Malmö. Embassy of Sharing är ett projekt där hållbarhet, klimatpåverkan och grönska prioriterats och kommer bli ett utmärkt tillskott till Hyllie, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

Total
0
Shares