Fixartjänst till alla pensionärer

Malmö stads fixartjänst ska erbjudas alla Malmöbor från 68 års ålder. Det beslutade hälsa, vård och omsorgsnämnden på tisdagen.

Fixartjänsten finns i hela Malmö och vänder sig i dag till personer över 75 år. För att ytterligare öka tillgängligheten ska den från och med 1 september 2022 erbjudas från 68 års ålder. Även IT-fixartjänsten ska erbjudas alla som fyllt 68 år. 

Fixartjänsten erbjuder servicetjänster i hemmet för att förebygga och undanröja risk för fallolyckor. Tillsammans med personal från fixartjänsten görs den enskilde uppmärksam på riskfaktorer i hemmiljön. 

Fixartjänsten kan hjälpa till att

  • fästa sladdar och halksäkra mattor
  • byta batterier, proppar och lampor
  • sätta upp och ta ner gardiner, rullgardiner, tavlor och brandvarnare 
  • hämta och lämna lättare saker från förråd, vind och källare

IT-fixaren kan hjälpa till med att installera datorer, appar eller att starta upp konton. Det kan till exempel handla om sociala medier som gör det lättare att hålla kontakt med nära och kära på distans. Med ökad tillgång till datorer och IT blir det också enklare att sköta inköp av till exempel livsmedel och läkemedel över nätet. 

– Efterfrågan på fixartjänsten har ökat över åren, med undantag under pandemin, och nu öppnar vi upp för att ännu fler ska kunna ta del av den. Fixartjänsten ger service och trygghet och en hjälp i vardagen för dem som tar del av den, säger Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för hälsa, vård och omsorg. 

– Det är glädjande att vi nu tar ytterligare ett steg för att förenkla vardagen för pensionärer som behöver stöd. Jag är extra glad för att även it-fixartjänsten blir tillgänglig för fler, säger Michael Högberg (L), förste vice ordförande i hälsa, vård och omsorgsnämnden.

Total
0
Shares