Besöksrekord, fullsatta föreställningar och Malmöeufori – så blev Malmöfestivalen 2022

Bild över Stora Scenen och Stortorget under Timbuktus konsert onsdag 17 augusti

Efter två års uppehåll kan vi konstatera att Malmöfestivalen varit mer saknad än någonsin. Rekordmånga besökare, fullsatt på nya Manegen, försäljningsrekord på matområdet och fullpackade konserter vid Stora scenen är bara några av årets höjdpunkter.

Längtan efter en Malmöfestival verkar ha stärkts under pandemin och redan första festivaldagen slogs besöksrekordet för en inledande fredag.

Victor Leksell stod i tårar framför 25 000 personer, Steve Aoki serverade en oförglömlig upplevelse och avslutade med ökänd tårtkastning. Timbuktu & Damn! firade 20 år till Malmöbornas jubel, A36 gjorde sin första Malmöspelning och MSO & Annika Norlin gav en unik konsertupplevelse skräddarsydd för Malmöfestivalen.

Ny plats för kultur fick Lördagsplan att frodas

Nya scenen Manegen fyllde sina 700 sittplatser ett flertal gånger under festivalen. Där Frida Hyvönen, humorduon Dilan och Moa, Oslipat och Allsång med Kokobäng fick köerna att ringla. I S:t Petri kyrka hölls tretimmarskonserter där ambienta ljudverk lockade över 3000 besökare redan första dagen. 

Att ta tillbaka Manegen, en renodlad kulturscen till festivalen har höjt kvalitén på de kulturupplevelser vi kunnat erbjuda i år, det är dessutom något som önskats av Malmöborna inför årets festival, säger Lotta Ström, projektledare.

Matfrossa och leklust på Matområdet och Barnlandet

Lokal förankring och ett varierat matutbud lockade fler besökare någonsin när matområdet slog försäljningsrekord redan första dagen. På scenen intill stod Malmös matprofiler där bland annat Julia Tuvesson och Karin Lei bjöd på mat med klimatfokus.

På barnlandet slogs besöksrekord och barnens egen favorit var det efterfrågade leksaksbytet där närmare 900 leksaker fick nya ägare. Under en av många akter på Manegen överraskade Ebbot Lundberg publiken under musikföreställningen med Bröderna Lindgren.

En lugn festival trots värme och publikrekord

Hela festivalveckan präglades av sol och höga temperaturer. Kvällarna blev ljumna men dagtid medförde ett ökat behov av skugga och dricksvatten.

Malmöfestivalen gick lugnt till i år och det är vi väldigt glada för, den största utmaningen var värmen och vi fick satsa mer på att hjälpa folk hitta till våra vattenstationer, säger Pontus Friberg, projektledare.

Mäktigt och bubblande avslut av Molly Sandén

Till en publik på över 25 000 besökare avslutade en av Sveriges största popartister årets Malmöfestival. Efter en duell i sten, sax, påse fick en lyckligt lottad person komma upp på scenen och skåda publikhavet tillsammans med Molly Sandén. Som så många andra artister på årets festival hyllade Molly Malmöpubliken och utnämnde dem till den bästa livepubliken.

– Vi är golvade av responsen på årets festival, Malmö har visat så mycket kärlek och vi kan knappt vänta till 2023, säger David Östberg, projektledare för Malmöfestivalen.

Malmöfestivalen 2023 äger rum den 11-18 augusti, till dess kan vi knappt vänta!

Total
0
Shares