Arts & Crafts på Torups slott

Foto: Anders Norrsell

Den 3 juni öppnar utställningen Arts & Crafts på Torups slott. 

– Vi visar upp en del av förgrundsgestalten William Morris verk, men framför allt har vi flera fantastiska och en del unika föremål av hans svenska efterföljare, säger Jan Erkinantti, som projektlett utställningen på slottet. 

Arts & Crafts-rörelsen startade i England som en proteströrelse mot industrialismens villkor inom design och produktion i mitten av 1800-talet. En grupp unga formgivare stod bakom tankarna på en enklare relation mellan tillverkaren och produkter. En av gruppens främsta figurer var William Morris (1834-1896), vars populära originalmönster gjorde rörelsen till ett internationellt fenomen. 

Även i Sverige tog man intryck av Arts & Crafts. En av dem som gjorde det var friherrinnan Henriette Coyet, slottsfru på Torups slott 1884-1941. Hon var djupt involverad i att modernisera renässansborgen till en bostad med inspiration från Arts & Crafts-rörelsens idéer och estetik. De kom att användas i en del interiörer i slottet samt i slottsparken. Parkens utformning var i början av 1900-talet starkt influerad av de engelska trädgårdarna – inte minst tack vare friherrinnans nära vänskap med kronprinsessan Margareta. 

Utställningen visar ett urval av exempelvis William Morris verk och presenterar även några av hans svenska efterföljare och deras arbeten inom konsthantverk och formgivning. Utställningen, som endast är öppen för de som bokat guidning (tre tillfällen per dag att välja bland), har öppet 3 juni-30 september. Biljetter bokas via Kulturcentralen.

Total
0
Shares